sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Minua pelottaa!Perjantaina aukeaa ensimmäinen yksityisnäyttelyni galleria Kellokkaassa Äkäslompolossa. Näyttelyn nimi on  365 Valokuva joka ikinen päivä. Näyttelyyn tulee kaikki vuonna 2014 ottamani päivän kuvat täältä blogista.   Näyttelykuvia on mukana 398  kappaletta. Kaikki päivän kuvat ja yksi kuva projektin aatolta ja yksi kuva, kun en malttanut lopettaa vuoden viimeiseen päivään. Näistä 367 kuvasta muodostuu yksi teos. Loppuosa näyttelystä on vuoden aikana kuvattuja teoksia ja kuvasarjoja.

Kun tänne blogiin laitoin itselleni haasteen kuvata ja julkaista yksi kuva päivässä vuoden jokaisena päivänä, en tiennyt mitä vuosi toisi tullessaan. Tiesin, että vuonna 2014 täytän 50-vuotta ja opinnot Torniossa loppuvat syksyllä. Oikein mitään muuta en tiennytkään. En esimerkiksi tiennyt, enkä edes aavistanut, että saan työpaikan Mäntästä ja muutamme vaimoni kanssa takaisin Mänttään. En myöskään edes ajatellut, että voisin pitää näistä kuvista yksityisnäyttelyn. Miksi näyttelyni on Äkäslompolossa?  Lapin taiteilijaseuran galleria Kellokas on tuttu, kun kuratoin sinne seuran näyttelyn kesällä 2013. Päätin myös, että ensimmäinen näyttelyni on sellainen jonne pitää hakea. Tehdä näyttelyhakemus ja näyttelysuunnitelma. Vähän arasti ehkä ajattelin, että jos näyttely floppaa, niin aika harva sen ehkä näkee :-) Joka tapauksessa ajattelin tulevani oikeaksi valokuvaajaksi ja halusin näyttää ja nähdä itsekin miltä omat kuvat näyttävät näyttely-ympäristössä.

Olin hakemusta tehdessäni ottanut noin 100 päivän kuvaa ja kirjallisesti kerroin mitä muuta tuleman pitää. Hakemuksessa jo kerroin ideastani teoksesta, jossa on kaikki kuvat. Laitoin muutamia mallikuvia.

Yhden teoksen idea siis oli, mutta loppu onkin ollut tuskien taivalta. Kuvan valinta ja näyttelykokonaisuuden tekeminen on todella vaikeaa. Tuleeko kaikista parhaista kuvista paras näyttely? Onko eniten facebookissa tykätyt kuvat parhaita? Onko lintukuvat taidetta vai luontokuvia? Olen taidegalleriassa, joten mikä on taidevalokuvaa? Olenko taiteilija? Valokuvaaja? Valokuvataiteilija? Enkö ole? Olenko näppäilijä? Onko ensimmäinen näyttelyni viimeinen? Entäs jos tulee kriitikko ja haukkuu näyttelyni?

Tein viimeiset kuvavalinnat eilen ja kuvat printataan ja pohjustetaan Torniossa paikassa, jossa ennenkin olen printtejä tehnyt. Onko sävyt kohdallaan, kun kaikki on jäänyt viimetippaan? Lähden keskiviikkona Tornioon ja torstaiaamuna lastaan kuvat autoon ja jatkan kohti vielä pohjoisempaa.

Koska blogini nimi on sosiaalinen erakko, niin päätin myös pystyttää ja avata näyttelyn yksin. Avajaiset on, mutta ketään ei ole kutsuttu. Pidän puheet ja esittelen näyttelyn, mutta suljettujen ovien takana. Dokumentoin tapahtuman ja laitan avajaiskuvia tänne. Kirjoitan myös blogia keskiviikosta eteenpäin miten näyttely valmistuu. Kirjoitan myös elämän yllätyksellisyydestä ja ennustamattomuudesta. Vuodesta josta näyttelyn valokuvat kertovat. Eli pysykää kanavalla.

1 kommentti: